1. Janik Trella Małgorzata - Dyrektor Ośrodka Pomocy Społecznej w Zakopanem w dniu założenia Fundacji, aktualnie Dyrektor Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie Powiatu Tatrzańskiego w Zakopanem

2. Dunin Barbara - Radca prawny Ośrodka Pomocy Społecznej w Zakopanem w okresie rejestracji Fundacji

3. Tarnowska Barbara - lekarz, długoletni pracownik Szpitala w Zakopanem, pediatra i Kierownik Punktu Krwiodawstwa w Zakopanem

4. Firek Stanisława - Wieloletni działacz społeczny, osoba która większość życia poświęciła pracy z ludzi

5. Sambor Piotr - Redaktor Naczelny i założyciel Radia ALEX w Zakopanem

6. Ustupski Jan - lekarz pediatra, asystent Oddziału Dziecięcego w Zakopanem

W 1991 r dały się zauważyć na Podhalu pogłębiające się wyraźne dysproporcje społeczne, tj. szybkie bogacenie się ludzi z jednej strony i jednocześnie narastające ubóstwo z drugiej. W konsekwencji narastało również zapotrzebowanie na różne formy aktywnego niesienia pomocy dla najuboższych członków społeczeństwa, nie mających możliwości samodzielnego zaspokojenia swych potrzeb. Stąd też w/w osoby, jako ludzie, którzy z racji zawodu i pełnionej wcześniej działalności społecznej uwrażliwieni byli na problemy społeczne, wykorzystując zrodzoną jeszcze w latach 80-tych ludzką solidarność i chęć niesienia pomocy, założyli Tatrzańską Fundację Pomocy Społecznej.