Realizowane dotychczas zadania

Fundacja jest stowarzyszeniem społeczno-humanitarnym, które niesie pomoc głównie dzieciom rodziców uzależnionych od alkoholu lub narkomanii, rodzin niepełnosprawnych fizycznie lub umysłowo a także dzieciom z rodzin potrzebujących wsparcia z powodu ubóstwa społecznego, naturalnego sieroctwa, bezdomności i ogólnej niezaradności życiowej. W ostatnich latach Fundacja organizowała następujące akcje statutowe: (za ostatnie 10 lat)

1996 r. kolonia w Rytrze dla 50 dzieci i paczki na Wielkanoc dla 370 dzieci
1997 r. półkolonia w Zakopanem dla 60 dzieci i paczki mikołajkowe dla 370 dzieci
1998 r. kolonia dla 35 dzieci i paczki mikołajkowe dla 262 dzieci
1999 r. kolonia w Sianorzętach dla 42 dzieci z przeprowadzeniem programu z zakresu profilaktyki i rozwiązywania problemów alkoholowych oraz przemocy w rodzinie
2000 r. kolonia dla 40 dzieci w Dziwnowie z realizacją programu jak powyżej i paczki mikołajkowe dla 300 dzieci
2001 r. Kolonia letnia dla 44 dzieci w Gdańsku z realizacją programu z zakresu przeciwdziałania skutkom alkoholizmu i przemocy w rodzinie, paczki z okazji "Mikołaja" dla 300 dzieci oraz pomoc finansowa (zapomogi) na kwotę 8123 zł
2002 r. Kolonia letnia dla 44 dzieci w Stegnie z realizacja programu jak w roku ubiegłym Paczki z okazji "Mikołaja" dla 300 dzieci oraz zapomogi dla rodzin wielodzietnych i najuboższych w kwocie 11 150 zł
2003 r. Kolonia letnia dla 44 dzieci w Stegnie . Do końca sierpnia 2003 r wydatkowano Paczki Mikołajowe dla 306 dzieci Pomoc materialna w postaci zapomóg - 12, 4 tys. Złotych do końca września 2003 r.
2004 r. Kolonia dla 46 dzieci w Sianorzętach 306 paczek w dniu "świętego Mikołaja"
Pomoc w postaci zapomóg w wysokości ponad 24 tys. złotych
2005 r. Kolonia letnia dla 44 dzieci w Kołobrzegu OWK "Magda"
W trakcie realizacji zabezpieczone środki na Mikołaja 2005 dla 300 dzieci
Do dnia 31.08.05 wypłacono zapomogi i pomoc na ok. 18 tys. złotych
2006 r. Kolonia dla 44 dzieci - Sianorzęty

Oprócz wymienionych akcji Fundacja corocznie prowadziła także takie działania jak: * udzielanie jednorazowych zapomóg pieniężnych na indywidualne wnioski rodzin * dożywianie dzieci w szkołach * zakup podręczników dla dzieci z rodzin objętych opieką a będących w trudnej sytuacji finansowej * dopłata do wyjazdów dla dzieci na "zielone szkoły" i kolonie * dopłata do zakupu niezbędnych leków dla dzieci * pomoc w zakupie sprzętu rehabilitacyjnego * zakup odzieży dla dzieci * pomoc dzieciom - ofiarom wypadków komunikacyjnych Spora część naszych podopiecznych to dzieci z rodzin obciążonych patologiami społecznymi, ubóstwem i innymi problemami życia codziennego. Dla tych dzieci zapewnienie wypoczynku letniego w oderwaniu od rodzin i ich problemów jest możliwe tylko przy pomocy organizacji społecznych takich jak nasza Fundacja. Kolonia taka jest też formą pokazania dzieciom form alternatywnego spędzania wolnego czasu i odizolowania się od problemów rodzinnych w gronie innych rówieśników. ZADANIA FUNDACJI NA ROK 2006 1. Wypoczynek letni dla dzieci 2. Mikołaj 2006 3. Udzielanie indywidualnej pomocy osobom potrzebującym

Pogoda dla Zakopanego

Partly Cloudy

-2°C

Zakopane

Partly Cloudy

Humidity: 52%

Wind: 8.05 km/h

• 24 Mar 2016

Clear 4°C -5°C

• 25 Mar 2016

Partly Cloudy 7°C -1°C

Odwiedza nas 11 gości oraz 0 użytkowników.